S’acosten les esperades vacances de Nadal, uns merescuts dies de descans per oblidar la rutina, canviar d’aires i dedicar més temps a família i amics. No obstant això, l’etern dubte ens aguaita, què fer amb les nostres mascotes? Segons dades de l’Associació Nacional de Fabricants d’Aliments per a Animals de Companyia, gairebé la mitat de les famílies espanyoles tenen un gos o un gat, que sembra molts dubtes pel que fa s’apropa qualsevol període de vacances. Un de cada dos espanyols es durà a la seva mascota de viatge aquest Nadal, mentre que la resta optarà per les residències de mascotes o la cura de familiars i amics.
Siga quina siga la decisió, conscient dels efectes que els canvis provoquen en els animals, és convenient seguir una sèrie de consells per gaudir d’unes vacances sense estrès ni preocupacions, tant per als propietaris com per a les mascotes. Per aquells que no es plantegen separar-se de la seva mascota en aquests dies festius, us proposem un seguit de recomanacions:
Organitzar un viatge que s’adapte a les necessitats de l’amo i a les de l’animal. Cada vegada hi ha més allotjaments que accepten animals de companyia, de manera que buscar un lloc a mida és fonamental perquè l’animal puga trobar el seu propi espai. Incloure activitats en què la mascota puga acompanyar a l’amo. Les excursions a l’aire lliure i els espais oberts li motivaran mentre la resta de la família es diverteix i relaxa. Preparar el seu propi equipatge amb una identificació, per si es perdés, juntament amb alguns dels seus joguets preferit, aixína com la seva manta o coixí habitual.
Si per contra es prefereix viatjar sense mascota, ja siga per la seva complexa adaptació a llocs desconeguts, per la dificultat de portar-lo a determinades destinacions, o bé perquè es prefereixen unes vacances sense lligams, sempre és possible optar per residències d’animals o per deixar la mascota a càrrec d’algun familiar o amic.
En tots dos casos, és indispensable: Assegurar-se que els cuidadors compleixen tots els requisits i que es mantenen els horaris per menjar, eixir a pasejar i jugar. Conservar els costums higièniques o fins i tot augmentar-les, com posar a la seva disposició una platera més de sorra en el cas dels gats.Donar-li mims, afecte i consentir amb nous jocs o caixes en què poder entretenir-se, són altres de les opcions que faciliten l’adaptació de l’animal.
Por: Toni Candela Sanchís. Clínica Veterinaria El Port