– Plataforma per la Llengua impulsa «Tria el valencià«, una nova fase de la campanya «La llengua no es toca», amb l’objectiu de sensibilitzar les famílies
Plataforma per la Llengua engega una nova fase en les mobilitzacions per fer front a les polítiques antivalencianes del conseller d’Educació, José Antonio Rovira. Després d’aconseguir que milers de persones isquen als carrers el curs passat, ara l’entitat llança «Tria el valencià«, una campanya perquè les famílies coneguen els beneficis d’escollir el valenciàa les consultes anunciades per triar, abans de Nadal, la «llengua base» en què ha d’estudiar l’alumnat. A més, l’organització anima tothom a continuar posant-se la samarreta verda per recordar que «La llengua no es toca!» i a publicar-ne una foto en grup cada dijous a les xarxes socials.
Entre els arguments per triar el valencià com a «llengua base», Plataforma per la Llengua recorda que només l’opció d’estudiar en valencià garanteix la competència plena en les dues llengües oficials, que el valencià forma part de la identitat i riquesa del País Valencià i que ajuda a aprendre altres llengües. Tots els arguments queden recollits a la nova pàgina web de la campanya: www.
lallenguanoestoca.org. El curs passat Plataforma per la Llengua va mobilitzar milers de persones per defensar que, com diu el lema, «La llengua no es toca». La samarreta verda de la campanya va inundar els centres educatius, els carrers i les xarxes socials i va servir per a demostrar el compromís de la comunitat educativa amb la llengua pròpia. Aquest curs, l’entitat busca fer un pas endavant i dirigir-se específicament a les famílies amb l’objectiu de traslladar-los la necessitat de continuar matriculant els fills en valencià.
Una llei que pretén arraconar i exterminar el valencià
La nova llei de plurilingüisme imposa una sèrie confusa de percentatges, que van canviant segons el nivell educatiu i segons la tria de l’anomenada «llengua base», que cada família farà en el moment de la matrícula. D’aquesta manera, no es tenen en compte ni les qüestions d’aprenentatge, ni la mateixa organització dels centres educatius. La llei, per tant, només té l’objectiu d’arraconar i exterminar el valencià de les aules. En aquest context, és indispensable la màxima implicació de la comunitat educativa perquè les famílies trien com a «llengua base» el valencià als centres públics i concertats, a les zones de predomini lingüístic en valencià.
La coordinadora d’Educació de Plataforma per la Llengua, Berta Serra, anima tothom a «articular-se» i a «enfortir les entitats que defensem el valencià a l’educació, i coordinar-nos més que mai». Els docents que ho vulguen poden posar-se en contacte amb l’Assemblea de Docents pel Valencià de Plataforma per la Llengua, escrivint un correu a lallenguanoestoca@
plataforma-llengua.cat. L’escola en valencià, un model d’èxit
El model d’escola en valencià és un model d’èxit amb més de 40 anys d’experiència, que permet la plena integració dels nouvinguts en la societat valenciana. A més, aquest model garanteix la competència plena en les llengües oficials del País Valencià i proporciona més oportunitats acadèmiques i laborals tant al País Valencià com a Catalunya, Andorra o les Illes Balears. Tot això sense oblidar que el valencià, a més, forma part de la identitat i riquesa dels valencians.