L’alumnat de 1r i 2n de l’ESO de l’IES Bernat de Sarrià de Benidorm ha portat a terme durant el matí d’aquest 10 de maig la culminació del projecte interdisciplinar sobre l’Edat Mitjana que ha treballat a classe els darrers mesos amb l’organització d’una fira medieval. Aquest mercat ha comptat amb exposicions, tallers, balls, teatre i música, activitats en què s’han involucrat els diferents departaments del centre educatiu.
El mercat ha comptat amb la participació del Grup Carta de Poblament de Benidorm, i els seus membres han explicat a l’alumnat les activitats que realitzen per commemorar anualment la fundació de la ciutat per part de l’almirall Bernat de Sarrià. A més de la presidenta del col·lectiu, Mª Luz Navarro han estat presents els actors que representen als principals protagonistes amb les seues vestimentes -com el propi Bernat de Sarrià– i l’autor del text teatral, Pasqual Almiñana.

Un dels apartats més exitosos ha estat el dels tallers i jocs medievals, on podien participar els i les alumnes elaborant productes associats a l’època estudiada o treballar el bestiari medieval.

També hi ha hagut intercanvi de llibres i exposicions de maquetes de castells, i les figures de Bernat de Sarrià o l’historiador Pere Maria Orts i Bosch -del qual Benidorm enguany commemora el centenari del seu naixement. El professorat i l’alumnat, vestits amb una indumentària adequada, han interpretat i ballat danses medievals i han interpretat una obra de teatre, transformant el pati de l’institut en un improvisat Palau del segle XIV.

Visita a València, teatre…
Com a activitats motivadores inicials es van organitzar interessants activitats, com una visita a la part antiga de la ciutat de València per conèixer els principals monuments de l’època estudiada. També es va representar al centre educatiu una funció de teatre amb la companyia Pot de Plom (i l’actor Xavi Castillo), amb l’obra Històries Medievals basada en les rondalles d’Enric Valor.
L’equip de professorat de treball cooperatiu de 2n d’ESO format per les assignatures de Socials, Castellà i Valencià ha agafat com a fil conductor la base teòrica de l’època medieval per a establir com a producte final l’elaboració d’aquest mercat. Amb el projecte final, l’alumnat ha aprofundit en les dinàmiques de treball cooperatiu i ha pogut aplicar les aptituds individuals per al treball plàstic o artístic, per a realitzar tasques organitzatives, i alhora s’ha fet evident el treball en equip per a dur a terme una tasca.