El concurs literari AMIC-Ficcions ha realitzat l’entrega de premis del País Valencià aquest dimarts 14 de maig al Teatre Micalet de València. Dels 1.011 participants del territori valencià, la història Manuel Saiz Vidal de l’IES Pere Boïl de Manises, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història del País Valencià i de València.

 

Cartel del concurso literario ‘Amic-Ficcions, l’aventura de crear històries’

El creador de contingut valencià, Aitor Muñoz, ha estat l’encarregat de presentar l’acte, el qual també ha comptat amb les intervencions de Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, el qual ha exposat les dades de participació i l’alta implicació d’alumnes i docents en l’edició d’enguany, i la de Mar Català, sòcia i treballadora de la llibreria La Repartidora, la qual ha animat als joves a continuar cultivant-se en la creació literària.

La història guanyadora ha estat presentada sota el pseudònim Aatzimbori, amb el relat titulat “Ella”, mereixia la primera posició del País Valencià, d’entre els 1.011 participants, per “amb frases memorables i diàlegs espurnejants, aquest relat ens recorda que darrere de moltes «boges» i «harpies» de la nostra història i la nostra literatura, hi ha dones de carn i ossos que no es van voler conformar. Una astuta revisió de l’arquetip de la femme fatale des de la mirada d’aquells que l’han jutjada”.
El premi a la Millor Història de Castelló i Segona Millor Història del País Valencià ha estat per Diego Ávila Forcada, sota el pseudònim Riefoww, de l’IES El Caminàs de Castelló de la Plana, amb el seu relat “Alienació” que ha estat qualificat pel jurat com “un relat sorprenent, surrealista i commovedor, tan inclassificable com l’amor que descriu. Destaca per la tendresa amb què imagina un idil·li intergalàctic i la maduresa amb què retrata una relació entre mare i filla en ple moment de canvi. Un viatge oníric que entreteixeix la immensitat de l’univers amb les minúcies de la quotidianitat”.

PUBLICIDAD

Per últim, amb el premi a la Millor Història d’Alacant i Tercera Millor Història del País Valencià s’ha guardonat a Claudia Casasempere Peidro de l’IES Pare Arques de Cocentaina, sota el pseudònim Claudia Casasempere. El jurat ha considerat que el relat “Màgia” mereixia el guardó per “un relat sobre les sensacions de culpa, la desconfiança i els prejudicis. La desesperació per no encaixar en el que tothom considera la normalitat. Evocant al lector el poder de l’amistat i l’amor fins a límits inimaginables”.

Segons premis per província

També s’han fet entrega dels segons premis de cada província del País Valencià. En el cas de la Segona Millor Història d’Alacant, s’ha endut el guardó Emma Requena Makoly, de l’IES La Mola de Novelda, amb el pseudònim emma_rma. El jurat ha destacat el relat titulat “Viatje a la Vila” per “aconseguir teixir un relat de forma excel·lent envoltat de misteri i sospites dins una família adinerada i la seva vinculació amb una noia desapareguda, a través d’una narració coherent que aconsegueix mantenir al lector en tensió fins a l’últim moment”.

En la Segona Millor Història de Castelló s’ha guardonat de forma ex aequo, en primer lloc, a Aurora Isabel Ferrer Castells, del International School de Peníscola, del grup Aurora011, amb el seu relat “El secret dels androides”, per “un relat sobre androides, humanoides i humans on s’entrellaça un possible futur del qual tampoc estem tan lluny i una història perfectament narrada sobre una família marcada per un tràgic accident, on al final se’ns acaba mostrant la veritat i tot el que s’amagava darrere”.

També s’ha guardonat com a Segona Millor Història de Castelló al relat de Paula Gago Pauner, de l’Agora Lledó International School de Castelló de la Plana, sota el pseudònim PaulaGago.P i el seu relat “Un món nou” per “una història d’aventures i de bruixes, escrita d’una manera molt cinematogràfica. En aquest text els diàlegs adquireixen un gran protagonisme i aconsegueixen que el relat penetri en el lector molt fàcilment, d’una manera esponjosa, balsàmica i natural. L’autora ha trobat la manera d’explicar-les sense que hi sobri ni manqui res”.

 

Seguidament, la Segona Millor Història de València ha estat per Selene Gascón Piera, Lucía Mata Peña i Vega Correcher Jabaloyas, de l’IES Fernando III de Jalance, del grup i.gandiagomez, amb el seu relat “Salvant la destrucció” per “un relat ben escrit i tibant que manté al lector en tensió fins a l’últim moment amb un final que no deixa indiferent, combinant tres punts de vista, el d’una noia amb una malaltia, el seu germà i la seva germana”.

Per acabar, s’ha guardonat al Professor/a més motivador de cada província. El premi al Professor més motivador d’Alacant ha estat per María Ascensión Alted Mira de l’IES La Mola de Novelda. El Professor més motivador de Castelló ha sigut Joan Agut i Colomer de l’IES Vila-roja d’Almassora i el premi a la Professora més motivadora de València ha estat per Maria Jesús Taberner Andrés del Col·legi Guadalaviar de València.

Finalment, d’entre els docents finalistes s’ha premiat a la Professora més motivadora del País Valencià, que ha estat per Maria Jesús Taberner Andrés del Col·legi Guadalaviar de València.

Dades de participació AMIC-Ficcions 2024

El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la setzena edició amb una participació de 4.973 alumnes registrats de 309 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.503), País Valencià (1.011), les Illes Balears (422) i Aragó (37).

De les més de 2.336 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 119 de Catalunya (187 joves), 44 del País Valencià (71 nois i noies), 34 de les Illes Balears (54 alumnes) i 3 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 6 d’Illes Balears, 2 del País Valencià i 2 d’Aragó.

Organitza AMIC Valencians, compromís amb l’educació

L’AMIC Valencians, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació Valencians, representa a més de vuitanta mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa de 80.000 exemplars, mentre que en digital superen els 1.300.000 de navegadors únics mensuals.

 

L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.